Pampeliška: 11 důvodů, proč je skvělá na játra, imunitu, cholesterol i jako zdroj vlákniny

Pampeliška na játra, imunitu, cholesterol i jako zdroj vlákniny

Pampeliška je všudypřítomná a bývá často označovaná jako plevel. Nicméně tato rostlinka se žlutým květem je velmi významná léčivka a pro včelaře je zcela nezbytná. Najdeme ji na slunných loukách a travnatých místech. Je nenáročná na půdu.

Pampeliška lékařská

Je to vytrvalá rostlina, má dužnatý válcovitý kořen a holý válcovitý stvol. Květ, který je na konci stvolu, je ve skutečnosti úbor tvořený stovkami žlutých jazykovitých kvítků. Vykvétá od března až do září a jejím plodem jsou nažky s bílým chmýřím, připomínající padáček, které se při závanu větru oddělují a padají bezpečně na zem.

Co vše smetanka lékařská obsahuje?

  • Inulin – vláknina, která v těle působí jako prebiotikum a podporuje růst prospěšných bakterií.
  • Vitamíny a minerální látky – vitamin A, C a K, hořčík, zinek, železo, vápník a draslík.
  • Aminokyseliny – alanin, glutamin, asparagin, ale i esenciální aminokyseliny, které si tělo nedokáže syntetizovat samo a musíme je tak získávat z potravy.
  • Taraxacin – druh seskviterpenoidního triterpenového alkoholu, je to jedna z řady biologicky aktivních látek v pampelišce a je zkoumán především pro své farmakologické vlastnosti, jako jsou antioxidační a protizánětlivé účinky.
  • Taraxosterol – antioxidant s protizánětlivými účinky.
  • Cholin – esenciální živina nezbytná pro zdraví mozku a nervového systému. Je důležitý také pro játra a správnou funkci svalů.
  • Levulin – organická sloučenina patřící mezi ketokyseliny. Využívá se jako konzervační látka a bývá složkou různých léků a kosmetických přípravků.
Pampeliška na játra, imunitu, cholesterol i jako zdroj vlákniny

11 důvodů, proč si pampelišku zamilujete?

  • Antioxidant

Neutralizuje škodlivé účinky volných radikálů. Pampeliška obsahuje beta-karoten, který pomáhá chránit buňky před poškozením. Květ pampelišky tvoří flavonoidy a polyfenoly, což jsou další typy andioxidantů příspívající i ochraně před některými chorobami jako jsou srdeční onemocnění a rakovina.

  • Zdroj vlákniny

Inulin obsažený v kořenu pampelišky je druhem rozpustné vlákniny, která je našemu zdraví velmi prospěšná. Reguluje hladinu cukru v krvi a pomáhá zpomalení jeho vstřebávání.

  • Vliv na trávení

Kořen pampelišky se používá ke zlepšení trávení a může působit jako jemné a šetrné projímadlo. Obsahuje prebiotikum, které zmírňuje problémy se zažíváním a podporuje pravidelnou funkci střev. Pampeliška se také používá jako stimulant chuti.

Vitamíny A, C a E obsažené v pampelišce pomáhají snižovat výskyt jemných vrásek a celkově bojuje proti stárnutí pleti a podporuje tvorbu zdravých kožních buněk.

  • Činnost jater

Pampeliškový kořen podporuje činnost jater a zmírňuje záněty. Používá se především pro rozpohybování stagnujících nebo pomalých jater. Špatná funkce jater je dále spojena se špatným trávením, kožními vyrážkami a hormonální nerovnováhou. Péče o játra je tak velmi důležitá, a právě pampeliška je nenahraditelným pomocníkem. Snižuje nadbytečný tuk uložený v játrech a brání před oxidativním stresem, který může vést k poškození jater.

  • Vliv na hubnutí

Pampeliška dokáže regulovat vstřebávání tuků a zlepšuje metabolismus sacharidů. Je třeba zajistit, aby sacharidy naše tělo využilo jako energii a nepřeměnilo je na tukové zásoby. S tím právě obsah pampelišky dokáže pomoct a má tak blahodárný vliv na náš organismus během hubnutí.

  • Podpora imunity

Pampeliška má antimikrobiální a antivirové vlastnosti a může tak zastavit růst některých bakterií způsobující nejrůznější nemoci. Kořen pampelišky je účinný například proti stafylokokovým infekcím a nemocem přenášenými potravinami. Pampeliška je skvělým zdroje vitamínu C, který je snad nejpřínosnějším vitamínem pro náš imunitní systém.

  • Kosti a zuby

Protože je pampeliška zdrojem vitaminu K a vápníku, je prospěšná pro zdraví kostí a zubů. Vitamín K zvyšuje hladinu bílkovin potřebných k budování silných kostí a zdravých zubů. Často je nedostatek vitamínu K a vápníku spojován se zvýšeným rizikem zlomenin. Je třeba ho proto doplňovat a dbát na jeho pravidelný přísun.

  • Pomoc při menstruaci

Listy pampelišky mají protizánětlivé a uvolňující účinky a můžou tak pomoci ke zmírnění potíží při menstruaci, jako jsou především křeče a nepříjemné pocity v podbřišku. Pampeliška je přírodní diuretikum a pomáhá tak snižovat zadržování vody v těle, což jsou právě časté příznaky menstruačních křečí. 

  • Vliv na psychiku

Díky živinám v pampeliškovém listu, které podporují činnost mozku, může pampeliška zlepšovat náladu a kognitivní funkce a potenciálně snižovat riziko neurodegenerativních onemocnění jako je např. Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba. Listy pampelišky obsahují antioxidanty a cholin, což jsou důležité sloučeniny, které pomáhají mozku fungovat správně.

  • Snížení hladiny cholesteloru

Bioaktivní látky obsazené v pampelišce aktivně snižují hladinu cholesterolu. Cholesterol je tuková látka, která je nezbytná pro správnou funkci těla. Pokud je ale jeho hladina vysoká, zvyšuje se tak riziko srdečně-cévních onemocnění.

Jak pampelišku užívat?

Listy pampelišky můžeme použít při výrobě salátu, sendvičů a čajů. Květy se používají k výrobě vína nebo medu. Kořen používáme k přípravě čaje, tinktury nebo se dá využít v péči o pokožku. Šťáva z množství 50-100 ml může pročistit a posílit náš organismus. Kořen pampelišky lze přijímat i ve formě tablet a doplňků stravy.

Pampeliška na játra, imunitu, cholesterol i jako zdroj vlákniny

Kořen pampelišky, tedy tu nejúčinnější část celé rostlinky, obsahuje i řada bylinných čajů, např. Detox od české značky Cannor. Pivoňka, měsíček, chrpa, kůra skořicovníku či pomeranče synergicky posilují účinky pampelišky a blahodárně tak působí na celé tělo i psychiku.

Čaj z pampelišky

  • Nadrobno nasekáme kořen pampelišky a jednu vrchovatou čajovou lžičku zalijeme ¼ studené vody.
  • Druhý den zahřejeme a vypijeme půl hodiny před a po snídani.

Pampelišková tinktura

  • 130 – 150 g kořene jemně očistíme ve vodě a nakrájíme keramickým nožem na drobná kolečka.
  • Zalijeme cca 60% alkoholem a necháme macerovat ve stínu a teple nejméně 3 týdny.
  • Poté scedíme a užíváme 1 kapku na kilogram a den po dobu 3 týdnů

Pampeliškový olej na suché ruce

  • Nasbírejte 150 gramů květů pampelišky (pouze žlutou část) a zalijte je 1000 ml olivového oleje.
  • Nechte působit na slunci alespoň tři týdny a poté sceďte.